Karijes kod dece

Karijes kod dece

15.07.2024

Uzroci karijesa kod dece

Genetski faktor je presudan za karijes dečijih zuba

Genetski faktor igra značajnu ulogu u zdravlju zuba kod dece. Ako roditelji imaju istoriju problema sa zubima, postoji veća verovatnoća da će i njihova deca biti sklona karijesu i drugim dentalnim problemima. Genetske predispozicije mogu uticati na strukturu zuba, debljinu zubne gleđi i sposobnost proizvodnje pljuvačke, koja je ključna za neutralizaciju kiselina koje izazivaju karijes.

Slatkiši takođe igraju bitnu ulogu u nastanku karijesa zuba kod dece

Ishrana bogata šećerom je jedan od glavnih uzroka karijesa zuba kod dece. Slatkiši, gazirani napici i drugi zaslađeni proizvodi doprinose stvaranju kiselina koje nagrizaju zubnu gleđ. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, deca koja konzumiraju velike količine šećera imaju značajno veću stopu karijesa nego deca koja imaju uravnoteženu ishranu.

Na trećem mestu je neadekvatna oralna higijena

Deca često ne peru zube dovoljno temeljno ili redovno, što dovodi do nakupljanja plaka i bakterija koje izazivaju karijes. Roditelji igraju ključnu ulogu u podučavanju dece pravilnim tehnikama pranja zuba i upotrebe zubnog konca.

Nedostatak fluorida

Fluorid je mineral koji pomaže u jačanju zubne gleđi i prevenciji karijesa. Nedostatak fluorida, bilo kroz vodu za piće ili zubne paste, može povećati rizik za nastanak karijesa zuba kod dece. Fluoridne terapije i upotreba fluoridne paste za zube su efikasni načini za zaštitu zuba od karijesa.

Možda će vas zanimati i naš tekst na temu kamenca na zubima

Simptomi i znaci karijesa zuba kod dece

Bol i nelagodnost

Jedan od prvih znakova karijesa zuba kod dece je bol i nelagodnost, posebno prilikom žvakanja ili konzumiranja toplih i hladnih namirnica. Ova bol može biti konstantna ili povremena, ali u svakom slučaju zahteva pažnju stomatologa.

Osetljivost na hladno i toplo

Osetljivost na hladnu i toplu hranu i pića je još jedan čest simptom karijesa zuba kod dece. Osetljivost može biti znak da je zubna gleđ oštećena i da je dentin izložen, što može dovesti do daljeg propadanja zuba ako se ne tretira na vreme.

Promena boje zuba

Promena boje zuba, posebno ako zubi postaju tamniji ili se na njima pojavljuju tamne/svetle mrlje, može ukazivati na prisustvo karijesa. Ove promene boje često prate druge simptome kao što su bol i osetljivost.

Pojava karijesa i oštećenja zuba

Vidljivi karijes i jamice u zubima su najočigledniji znakovi karijesa zuba. Karijes se često pojavljuje kao tamne/svetle mrlje ili jamice na površini zuba i može se brzo širiti ako se ne leči.

Ako se vaše dete plaši zubara, pročitajte naš tekst na temu strah od zubara kod dece za neke korisne savete.

Prevencija karijesa zuba kod dece

Redovno pranje zuba dva puta dnevno, ujutro i pre spavanja, predstavlja osnovnu preventivnu meru protiv karijesa zuba. Ova navika ne samo da pomaže u uklanjanju ostataka hrane i plaka sa površine zuba, već i održava svež dah i zdravu oralnu floru. Upotreba fluoridne paste za zube dodatno jača zubnu gleđ, čineći zube otpornijim na karijes.

Korišćenje zubnog konca je takođe ključno za održavanje oralnog zdravlja. On omogućava uklanjanje hrane i plaka iz međuzubnih prostora, gde četkica za zube ne može dosegnuti. Redovna upotreba zubnog konca smanjuje rizik od karijesa i bolesti desni, što doprinosi celokupnom zdravlju usta.

Redovni odlasci kod stomatologa su važni za rano otkrivanje i lečenje potencijalnih problema sa zubima. Preporučuje se da deca posećuju stomatologa najmanje dva puta godišnje. Tokom ovih poseta, stomatolog može sprovesti preventivne tretmane poput čišćenja zuba i fluoridnih terapija, koje značajno doprinose očuvanju oralnog zdravlja.

Ograničavanje unosa šećera u ishrani i promovisanje zdrave ishrane bogate voćem, povrćem i mlečnim proizvodima igra ključnu ulogu u prevenciji karijesa zuba kod dece. Roditelji imaju važnu ulogu u vođenju računa o ishrani svoje dece i podsticanju zdravih prehrambenih izbora, što direktno utiče na oralno zdravlje njihovih mališana.

Spremili smo blog o tome šta je plomba i druge bitne informacije.

Kako ukloniti karijes kod dece?

Ispuni i popravke

Postavljanje ispuna (plombi) je najčešći način lečenja karijesa zuba kod dece. Stomatolog uklanja oštećeni deo zuba i popunjava nastalu šupljinu plombom, čime se vraća funkcionalnost i estetika zuba.

Fluoridne terapije

Fluoridne terapije su efikasan način za jačanje zubne gleđi i prevenciju daljeg propadanja zuba. Ove terapije uključuju primenu koncentrisanih fluoridnih gelova, pene ili laka na zube.

Zalivanje zuba

Zalivanje zuba je preventivna mera protiv karijesa kod dece i ona uključuje nanošenje specijalnog materijala na površinu zuba kako bi se sprečio nastanak karijesa. Ova metoda je posebno efikasna za zaštitu molara (kutnjaka) kod dece.

Ekstrakcija u težim slučajevima

U težim slučajevima, kada je zub ozbiljno oštećen i ne može se popraviti, može biti potrebno njegovo uklanjanje. Ekstrakcija (vađenje) je poslednja opcija i primenjuje se samo kada su druge metode lečenja neuspešne.

Uloga roditelja u očuvanju oralnog zdravlja dece

Roditelji imaju ključnu ulogu u edukaciji svoje dece o važnosti pravilne oralne higijene. Podučavanje dece kako pravilno prati zube i koristiti zubni konac, te podsticanje na redovno održavanje higijene, su ključni koraci. Nadgledanje i aktivno učešće u pranju zuba, posebno kod mlađe dece, može značajno doprineti očuvanju njihovog oralnog zdravlja.

Roditelji treba da budu uzor i da pranje zuba pretvore u porodičnu rutinu. Osim toga, izbor zdravih namirnica i ograničavanje unosa šećera igraju ključnu ulogu u prevenciji pokvarenih zuba.

Podsticanje dece na konzumiranje voća, povrća, mlečnih proizvoda i drugih namirnica koje doprinose zdravlju zuba je takođe važno.

Posledice zanemarivanja karijesa zuba kod dece

Bol i nelagodnost

Zanemarivanje karijesa zuba može dovesti do hronične/akutne boli i nelagodnosti, što može negativno uticati na kvalitet života deteta.

Problemi sa ishranom i govorom

Karijesni zubi mogu izazvati probleme sa žvakanjem i govorom, što može dovesti do loše ishrane i problema sa razvojem govora kod dece.

Dugoročni problemi sa stalnim zubima

Problemi sa mlečnim zubima mogu uticati na razvoj stalnih zuba, povećavajući rizik od daljih dentalnih problema u budućnosti.

Uticaj na samopouzdanje i socijalne interakcije 

Karijesni zubi kod dece mogu negativno uticati na njihovo samopouzdanje i njihovu socijalnu interakciju. To može imati dugoročne posledice na njihovo emocionalno i socijalno zdravlje.

Saveti za motivisanje dece da brinu o svojim zubima

Korišćenje edukativnih igara i knjiga

Edukativne igre i knjige mogu biti odličan način da se deca zainteresuju za brigu o svojim zubima. Postoji mnogo materijala prilagođenih deci koji kroz zabavne aktivnosti i priče objašnjavaju važnost oralne higijene i pravilne tehnike pranja zuba. Kroz igru, deca mogu usvojiti dobre navike na zabavan i edukativan način.

Nagrade i pohvale za pravilnu higijenu

Deca često reaguju pozitivno na nagrade i pohvale. Roditelji mogu uspostaviti sistem nagrađivanja za redovno i pravilno pranje zuba, koristeći male nagrade kao što su nalepnice, dodatno vreme za igru ili omiljeni desert (koji nije štetan za zube). Pohvale za dobru higijenu takođe pomažu u stvaranju pozitivnih asocijacija sa brigom o zubima.

Zajedničko pranje zuba kao porodična rutina

Zajedničko pranje zuba može biti sjajan način da se deca motivišu. Kada cela porodica učestvuje u rutini oralne higijene, deca će imati pozitivan uzor i osećaće se uključenim u zajedničke aktivnosti. Roditelji mogu pratiti decu tokom pranja zuba, pokazivati im pravilne tehnike i pohvaliti njihov trud.

Promocija zdravih užina i obroka

Škole mogu promovisati zdravu ishranu kroz ponudu zdravih užina i obroka. Izbegavanje šećera i brze hrane u školskim menzama i promocija voća, povrća i mlečnih proizvoda može značajno doprineti zdravlju zuba kod dece. Uključivanje roditelja u ove programe može dodatno osnažiti napore škola u očuvanju oralnog zdravlja dece.


Potreban vam je stomatolog?

Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.